4 gode grunde til at vælge råvarer i sæson

1.9.2016
21.3.19

Vi ved alle, at resultatet kun bliver så godt som de komponenter man har brugt til at skabe det med. Så når det kommer til det gode måltid, kommer vi ikke udenom at kigge lidt på råvarerne vi bruger. Her får du nogle gode råd til, hvordan man kan sikre en høj råvarekvalitet og dermed et godt fundament for at skabe gode måltider.

Det allervigtigste for god råvarekvalitet er, hvis du spørger os:

 • Friskhed
 • Enkelthed
 • Sæson
 • Variation
 • Økologi

Råvarer i sæson - hvorfor?

Mange af de ovenstående faktorer giver sig selv hvis man bruger sin sunde fornuft. En frisk gulerod smager simpelthen bare bedre end en slunken rod fra i fjord. Når vi handler i supermarkedet, kan vi se jordbær, appelsiner, peberfrugter og basilikum året rundt. Vi kan finde et stort udbud af både, frugt, grønt bær og fisk på frost. Vi kan faktisk vælge at spise, stort set hvad vi har lyst til, lige når vi vil. Hvorfor skal vi så bruge tid på at holde styr på hver enkelt råvares højsæson?

4 vigtige grunde til at vælge råvarer i sæson

1. Smagen

Vi får den allerbedste smagsoplevelse, når vi spiser en råvare, der er dyrket under de bedste vækstbetingelser og høstet, når den er moden. Tænk på smagen i en nyopgravet kartoffel, sprødheden i en friskhøstet asparges eller sødmen i et solmodent jordbær. Hvis vi køber en argentinsk blomme i marts, er den høstet, før den er blevet moden for at kunne klare den lange tur over Atlanten. Resultatet er, at blommen smager af vand og ikke har den karakteristiske blommesmag, vi kender fra en dansk blomme i august. Ved at vælge at bruge råvarerne, når de smagsmæssigt topper, lærer vi børnene at være kritiske over for, hvad de putter i munden.

2. Miljø og klima

Hvis man vælger at købe mest mulig frugt og grønt, der er dyrket i Danmark, skåner man miljøet og klimaet for en masse unødig transport og brandstofforbrug. Mange varer, som vi er vant til at bruge, kan slet ikke dyrkes i Danmark. Når vi vælger at benytte dem i vores madlavning, er vi afhængige af transport. Af hensyn til miljøet bør vi derfor overveje, om vi kan finde et dansk alternativ. Hvorfor fx købe kiwi, når der er saftige danske pærer? Vi kan ikke helt undvære de importerede varer - fx er det svært at finde et dansk alternativ til citronen. Men vi bør bruge dem med omtanke.

3. Variation

Hvis man bruger sæson som afsæt for menuplanlægning, får man helt naturligt en langt mere varieret kost. Vi kender vel alle, at vi kan have en tendens til at lægge de samme råvarer i kurven og have de samme retter på menuen lidt for ofte. At købe råvarer i sæson giver en naturlig anledning til at variere kosten og dermed dække sig bedre ind i forhold til vitaminer og mineraler.

4. Pædagogik

At spise efter sæsonkalender giver daginstitutionen rig mulighed for at give børnene viden om, hvor råvarerne kommer fra og kritisk sans i forhold til, hvornår de er bedst. Måske kan I dyrke kartofler i højbede på legepladsen eller krydderurter i vindueskarmen? De grøntsager og frugter der er på menuen, giver god anledning til at tale om årstidernes skiften.

Hvordan kommer du i gang med at arbejde med sæson?

Leverandøraftaler

Som køkkenmedarbejder kan man hente hjælp til at bruge sæsonens råvarer ved at tale med sin leverandør. Mange bestiller varer elektronisk, men hvis man af og til ringer til leverandøren, kan man bede om vejledning i, hvad der er godt lige nu. Leverandøren kan desuden fortælle, hvilke danske råvarer de har i øjeblikket, og hvor de øvrige varer kommer fra.

Sæsonkalender

I vores sæsonkalender finder du vores oversigt over økologiske råvarer - og hvornår på året råvarerne er allerbedst. Skemaerne er udviklet af vores kokke, og tager udgangspunkt i de råvarer, man har brug for, når man laver mad efter vores menuplaner.

Naturen følger dog ikke nødvendigvis et månedsskema, for vind og vejr påvirker vækstbetingelserne. Derfor anbefaler vi, at man bruger skemaer og anbefalinger vejledende, samtidig med at man stoler på sin sunde fornuft og kritiske sans. Efter en kold forsommer varer det fx et par uger længere, før asparges og jordbær er allerbedst. Hvis solen udebliver i sommermånederne, skal man vente længere, før majs og ærter er klar. Derfor; kig på råvarerne, duft til dem og smag på dem. Sanserne er den sikreste vej til at bedømme, hvornår de enkelte råvarer topper!

Vi anbefaler derudover, at du forsøger at tilberede maden i køkkenet efter disse målsætninger:

 • Den danske sæson er i centrum for menuplanlægning og indkøb.
 • Stor variation i brugen af sorter, arter og udskæringer.
 • Økologiske råvarer og hensynet til miljø og bæredygtighed er en selvfølge.
 • Færdigvarer og halvfabrikata finder kun vej til køkkenet, hvis de er lige så gode eller bedre end det, køkkenet selv kan producere.
 • Pulverblandinger indgår ikke i madproduktionen.
 • Friskhed frem for frost.
 • Køkkenmedarbejderne kender varernes oprindelse.

Læs hvordan vi arbejder for

No items found.

Mere fra bloggen