Fællesspisning samler lokalområdet på Amager Fælled Skole

15.5.2018
21.2.19

På Amager Fælled Skole, som er en af Københavns 12 madskoler, er der allerede godt gang i gryderne, når de hver dag serverer skolemad til skolens 762 elever. Igennem et projekt støttet af Trygfonden og Københavns Kommune kommer der endnu mere fokus på fællesskabet og det gode måltid, blandt andet gennem folkekøkken for lokalområdet.

"Hvad er det helt præcist vi skal gøre, når gæsterne kommer ind?" spørger en af drengene fra 7. klasse, som skal hjælpe med at afvikle aftenens folkekøkken på Amager Fælled Skole.

"Jeres vigtigste opgave her i aften er at få gæsterne til at føle sig godt tilpas."

Stephan, der er en af madskolens kokke på Amager Fælled Skole, har samlet flokken af elever fra 7. klasse, der skal hjælpe i køkkenet og på gulvet som tjenere. Imens Stephan briefer eleverne på aftenens forløb, begynder de første gæster at ankomme. Bag glasdøren ind til skolens kantine kan man allerede se flere meter kø med voksne og børn. Inde i kantinen er der dækket op med farvekoordineret bestik, tallerkener og glas ved langbordene. Der er solgt 110 billetter til denne aftens folkekøkken.

Hele dagen har den stået på forberedelse i madskolens køkken, hvor to andre hold elever har været med til at klargøre den braiserede and, kartoffelmosen, de sprøde grønkålschips og citrussalaten.

Det gode måltid skal samle lokalområdet

Om lidt slår eleverne dørene op til andet folkekøkken ud af fem, som skal være med til at gøre Amager Fælled Skole til et lokalt samlingspunkt, hvor naboer og flere generationer mødes over måltider og madhåndværk. Sideløbende med dette projekt kører der også forløb af fritidshold, hvor eleverne bliver madpiloter. Her mødes de én gang om ugen i ni uger for at lære at tilberede sunde måltider.

"Det er fedt at opleve, når eleverne virkelig går op i at lave mad til andre. Det giver et godt sammenhold i klasserne, når de mødes om et fælles projekt som madlavning," forklarer David, der sammen med Stephan er kok på Amager Fælled Skole.

"Det er en god anledning til at lære hinanden bedre at kende, og så er jeg vild med folkekøkkenet som koncept. Det er ren win win."

Forælder, Amager Fælled skole

Ja tak, chef

I kantinen er dørene blevet åbnet, og gæsterne er blevet placeret ved deres borde.

"Så rykker vi," lyder det fra David.

"Ja tak, chef," returnerer en af drengene med et smil på læben, imens han begynder at fylde granatæblekerner på fadene med salatblade og citrusskiver.

Ved de varme gryder og pander står eleverne på række, og en og en går de i gang med at fylde kartoffelmos, braiseret and og til sidst sprøde grønkålschips i skålene. Herefter står tjenerne klar til at servere aftenens måltid. Inde i kantinen sænker madroen sig, da fade og skåle er blevet sendt rundt.

Folkekøkken er ren win-win

Ved bordene sidder en blanding af forældre, bedsteforældre, søskende og naboer fra kvarteret. Ved et af langbordene har en mor til en pige i 0. klasse taget initiativ til at samle de andre forældre fra klassen om folkekøkkenet.

"Det er en god anledning til at lære hinanden bedre at kende, og så er jeg vild med folkekøkkenet som koncept. Det er ren win win," siger hun.

Da fadene er tomme, valfarter gæsterne op til disken, hvor de kan købe et hjemmebagt brød med hjem. De får hurtigt ben at gå på, og aftenen er ved at være ved vejs ende. Gæsternes rosende ord til aftenens mad og værtskab vidner om, at eleverne lykkedes med deres opgave.

Om projektet

Folkekøkkenet er en del af en større indsats der skal gøre Amager Fælled Skole til et lokalt samlingspunkt for områdets beboere. Arbejdet med måltider og madhåndværk skal samtidig klæde kvarterets børn på til at lave god og sund mad til sig selv og andre. Folkekøkkenet er udviklet af Fonden Københavns Madhus i samarbejde med Amager Fælled Skole og Københavns Kommune. Projektet er støttet af Trygfonden.

Læs mere om Madpiloterne her.

Læs hvordan vi arbejder med

No items found.

Læs hvordan vi arbejder for

Mere fra bloggen