Fem hurtige: ”Det er sjovere at gå på arbejde, når det produkt, man sender op til patienterne, er i orden.”

10.12.2018
4.3.19

Flere års arbejde med at lave maden fra bunden har båret frugt på Hvidovre Hospital, hvor maden nu er over 80 procent økologisk. Det giver større arbejdsglæde og faglig stolthed, fortæller kok, Tim Marquart.

Hvad har omlægningen betydet for jeres køkken?

”Vi er gået fra at have meget halv- og helfabrikata til at lave alt fra bunden: Vores egen fond, vi skræller selv vores gulerødder, tilbereder selv vores kødpålæg og har en urtehave med timian, persille og andre krydderurter, som vi bruger meget mere af. Økologisk kød er dyrere, så vi hakker selv kød til frikadellerne og hakkebøfferne. Det er faktisk ret fedt, og vi sparer en masse på den måde. Generelt er kvaliteten bedre, og jeg synes, vi kan være stolte af det, vi laver.”

Hvordan var det før, I begyndte at omlægge til økologi?

”Før kunne det være medisterpølsen og fars, vi fik færdig lavet hjem, og løg på frost der ikke smager af særlig meget. Nu piller, hakker og snitter vi alt selv, vi får ikke noget færdigt hjem mere.”

Hvad betyder omlægningen for dit arbejde?

”Det er rigtig fedt, at man kan bruge sin faglighed, og at det man lærte i skolen for mange år siden faktisk kan bruges. Det er sjovere at gå på arbejde, når det produkt, man sender op til patienterne, er i orden og lavet fra bunden af gode, sunde råvarer. Forhåbentlig er det med til, at de hurtigere bliver raske og kan komme hjem.”

Hvad betyder økologi for dig?

”Det giver god mening, at vi som en politisk styret virksomhed går foran med et godt eksempel. Når vi går fra 50 til 80 procents økologi, er det virkelig noget, der rykker – det er jo mange tons mad, vi taler om.”

Hvad kan være udfordringerne ved at lægge om til økologi?

”Der har da været nogen, som gerne ville beholde poserne og de nemme løsninger. De er lige så langsomt fundet videre. Så dem, der er med ombord er blevet, og det er jo fint.”

Hvidovre Hospitals á la carte-køkken laver mad til cirka 500 patienter dagligt. Køkkenet havde i oktober 2018 en økologiprocent på 82 % og har det økologiske spisemærke i sølv.

Køkkenet er en del af Region Hovedstadens projekt med at omlægge regionens ni hospitalskøkkener til minimum 60 % økologi inden udgangen af 2018. Fonden Københavns Madhus hjælper Region Hovedstaden og de mange køkkenmedarbejdere med at nå målet inden for samme driftsbudget.

Læs hvordan vi arbejder for

No items found.

Mere fra bloggen