På Amager flyver der madpiloter rundt

17.10.2018
5.2.19

På Amager Fælled Madskole, som er en af Københavns Kommunes 14 madskoler, kan børn fra 4. til 6. klasse gå til mad i fritiden i madklubben Madpiloterne. Madpiloterne er en del af en indsats, støttet af TrygFonden, som skal give børnene en ballast med ud i verden, så de kan tage vare på deres egen sundhed.

Marco, der er kok på Amager Fælled Madskole og Madkaptajn for de kommende Madpiloter, kalder alle børnene ind til bordet i spisesalen.

"Hvor mange af jer spiser sushi?" spørger han. Alle hænder ryger op i luften.

"Hvor mange af jer har så prøvet at lave sushi før?" følger han op. Samtlige hænder ryger ned under bordet igen.

Det er onsdag eftermiddag og ugens madklub med Madpiloterne er netop gået i gang. Marco, der er en af kokkene i madskolen, og Rune, der er kok og ansat hos Fonden Københavns Madhus, skal i dag have børnene med i det japanske køkken, hvor præcision er et af nøgleordene.

Flyvefærdige madpiloter

Madklubben er én af indsatserne i et større projekt på Amager Fælled Madskole, der skal gøre skolen til et lokalt samlingspunkt, hvor generationer mødes over måltider og områdets børn lærer at lave god og sund mad til sig selv og andre.

Hver onsdag eftermiddag over ni uger går gruppen bestående af 16 børn på tværs af klasser og klassetrin i køkkenet i madskolen og bliver undervist i alt fra, hvordan de laver hjemmelavet pasta til, hvordan de er gode værter, når de skal præsentere maden og spise den i fællesskab. Til slut får de diplom på, at de nu er flyvefærdige Madpiloter, klar til at gå på vingerne i køkkenet derhjemme.

"Med Madpiloterne har vi fokus på hele måltidet. Lige fra hvordan man skaber overblik, inden madlavningen går i gang, til hvordan man tilbereder og tilsmager maden, inden de til slut skal spise maden sammen i de rette rammer. Det handler i bund og grund om at give børnene nogle grundlæggende vaner og gode manerer, som de kan tage med sig, og som giver et godt udgangspunkt for at kunne tage vare på sig selv," forklarer Rune Grevy fra Fonden Københavns Madhus, som er ekstern partner på projektet, og hjælper Amager Fælled Madskole med at sætte madaktiviteterne i søen.

”Det handler i bund og grund om at give børnene nogle grundlæggende vaner og gode manerer”

Umami hvad-for-en-fisk?

Ude i køkkenet er børnene blevet inddelt i grupper af to og to. De indretter hver deres arbejdsplads med en fugtig karklud under skærebrættet så det ikke glider, skarpe knive og skåle til både skræl og de færdigsnittede grøntsager.

I madklubben er der også fokus på at smage på maden og identificere de forskellige smage. Rune finder en flaske soja frem og spørger, hvad børnene synes soja smager af.

"Salt," lyder det fra en af drengene.

"Umami," siger en af pigerne lige efter, og Rune gennemgår hvordan man kan smage flere af de fem grundsmage i soja, og hvad soja i madlavning kan bruges til.

Gå til mad i fritiden - også i fremtiden

Planen er, at madklubben skal fortsætte som et samarbejde mellem Amager Fælled Madskole og den lokale fritids- og ungdomsklub, Klubben Brydes Allé, når projektet med TrygFonden og Fonden Københavns Madhus er afsluttet.

"Jeg har en drøm om, at vi som skole kan lave nogle målsætninger for, hvad de forskellige klasser skal kunne på en madskole. Når de fx går i 4. klasse skal de kunne finde ud af at placere et skærebræt med en våd klud under, en skål med råvarer og en kniv. I 7. klasse skal de kunne forklare, hvad gær gør i et brød," afslutter Marco.

Den sjette ud af i alt ni onsdage i madklubben er ved at nå ved vejs ende, og traditionen tro, samles de kommende madpiloter og kokkene om et fint dækket bord og spiser den hjemmelavede mad i fællesskab. I dag er der endda så mange rester, at børnene kan tage sushi med hjem til deres familier.

Om projektet

Projektet er støttet af TrygFonden og der er afholdt i alt tre madlavningsforløb med Madpiloterne, som har uddannet knap 50 madpiloter. Hvert forløb afsluttes med en børnerestaurant, hvor familie og venner spiser sammen. For at sikre at madklubben kan fortsætte når projektet afsluttes, har Fonden Københavns Madhus undervejs gennemført et lille uddannelsesforløb for nye Madkaptajner. Her bliver Amager Fælled Madskoles kokke og en række klubpædagoger fra en lokal fritidsklub uddannet til selv at kunne undervise børnene. I samarbejde med Klubben Brydes Allé fortsætter Amager Fælled Madskole selv madklubben, så nye Madpiloter kan gå på vingerne i fremtiden.

Læs hvordan vi arbejder med

No items found.

Læs hvordan vi arbejder for

Mere fra bloggen