”Vi skræller pastinakker i pauserne”

17.11.2017
4.3.19

I foråret 2017 gik 17 køkkener fra Horsens Kommune i gang med Økoløft. I løbet af et halvt år er der kommet endnu mere fokus på samarbejde, reduktion af madspild og planlægning. Nu gælder det om at blive ved med at holde gryderne i kog.

I køkkenet på plejehjemmet Klovenhøj Centret er ’grøntrummet’ blevet den mest bemandede station i køkkenet. Hvis en medarbejder har fem minutter, går hun ud og skræller kartofler, gulerødder og pastinakker – og der er også plads til en sludder med kollegaen.

“Før brugte vi rigtig meget tid på at åbne poser, men nu bruger vi rigtig meget tid i ’grøntrummet’. Når vi vil have mere økologi ind i vores mad, så kræver det, at vi laver mere mad fra bunden,” fortæller Eva Nicolaisen, der er ledende økonoma og ansvarlig for otte køkkener under Mad og Måltid i Horsens Kommune.

Samarbejde mindsker madspild

Eva Nicolaisen har været ansat i Horsens Kommune i 27 år, og de sidste tre år har hun haft ansvaret for den daglige drift på Klovenhøj Centret – herunder et produktionskøkken og syv modtagerkøkkener.

“Som daglig leder har jeg fokus på at skabe et godt samarbejde på tværs af køkkenerne, og det synes jeg, Økoløft har hjulpet med til,” siger Eva Nicolaisen.

Eksempelvis har både ernæringsassistenter og måltidsværter været på kursus sammen, og det har åbnet op for en dialog omkring måltiderne. Måltidsværter er dem, der serverer maden til beboerne og de ser derfor, hvordan maden bliver taget imod, og hvad der bliver afleveret igen. Det er vigtig viden, som ernæringsassistenterne kan bruge i deres planlægning af måltiderne.

“Da vi begyndte at kommunikere med måltidsværterne, fandt vi ud af, at vi lavede mad til nogle beboere, som var gået bort,” forklarer Eva Nicolaisen.

Det tætte samarbejde ernæringsassistenterne og måltidsværter har derfor spillet en særlig rolle i arbejdet med mindre madspild.

Godt forberedt er halvt gjort

En anden nødvendighed, når man skal i gang med at lave mad fra bunden, er planlægning. En almindelig dag i køkkenet er opdelt, så formiddagen står på forberedelse af dagens middag, og eftermiddagen står på planlægning og forberedelse af næste dag. Udover at skrælle grøntsager til næste dag bruger ernæringsassistenterne også tid på at veje ingredienser til kage af og smøre formene, så de kan have friskbagte kager klar på meget kort tid.

“Vi sparer en masse tid, når vi planlægger, og det frigiver nogle hænder til noget andet,” fortæller Eva Nicolaisen og peger på, at det med tiden og hænderne er hendes største udfordring i den daglige drift.

Derfor har køkkenet også investeret i tre nye ovne, som kan langtidsstege kødet. Det frigiver nogle hænder, og samtidig undgår ernæringsassistenterne at stå i en dårlig arbejdsstilling over de store pander, når de fx skal stege hakkebøffer.

Ernæringsassistenterne i Horsens Kommune har desuden været på kursus, hvor de har lært at bruge årstidens grøntsager i mange versioner. Nu bliver sensommerens blommer brugt til både blommekompot, blommekage og blommetærter. Snart venter der køkkenerne en lokal opfølgning, hvor konsulenter fra Københavns Madhus kommer ud og hjælper med konkrete udfordringer i de enkelte køkkener.

“Jeg kan se, at mine medarbejdere er stolte af deres arbejde. De har fået nogle værktøjer, der højner deres faglighed. Før var de ”bare” dem i køkkenet i kælderen, men nu kommer de op fra kælderen og bruger deres faglighed til at servere hjemmelavede måltider,” siger Eva Nicolaisen.

Smør i småkagerne

Den hjemmelavede mad bliver også taget godt imod hos plejehjemsbeboerne. Det fortæller Anette Elise Pedersen, som er funktionsleder for Mad og Måltid i Horsens Kommune.

“Mange af vores beboere er selv fra en generation, hvor man lavede mad fra bunden, så de sætter stor pris på, at vi er begyndt at gøre det samme,” fortæller Anette Elise Pedersen og tilføjer:

“Vi har både fået positive reaktioner på, at småkagerne er begyndt at blive lavet på smør, og sovsen er lavet på fond i stedet for en bouillonterning. De kan smage, at sovsens smag varierer afhængig af hvilke råvarer vi har lavet fonden på,” fortæller Anette Elise Pedersen.

Både Eva Nicolaisen og Anette Elise Pedersen glæder sig over, at beboerne sætter pris på den forandring, de er i gang med i køkkenerne.

“Nu handler det om at blive ved med at holde gryderne i kog og forsikre hinanden om, at vi er på rette kurs,”
“De 10.000 kroner jeg før betalte for kød hos slagteren, køber jeg nu økologi for, så mit økologiske fundament er blevet meget større. Det er super fedt.”

Johanne Brønnum, Smag og Rum

Private kantiner gik forrest med økologi

Hun oplever, at kunderne stiller flere krav til, hvordan maden er dyrket, i takt med at økologien har fundet vej til danskernes private køkkener.

”Der er en stigende interesse fra forbrugerne i forhold til miljø og bæredygtighed. Hvis man som kunde står over for et valg mellem et hotel eller en restaurant, der har en bæredygtig profil og et andet, der ikke har, så vil det være en præference for dem, der har. Man bliver ikke nødvendigvis aktivt valgt til - man risikerer aktivt at blive valgt fra,” siger hun.

HORESTA vurderer, at økologien er medvirkende til, at man som virksomhed kan arbejde med at leve op til den stigende interesse for FN’s bæredygtighedsmål.

”Vi går ikke ud og siger, at man skal arbejde med økologi, for der er nogle forretningsområder, hvor det giver mere mening end andre. Men vi støtter op om det økologiske spisemærke, som vi selv har været med til at udvikle,” siger Tine Skriver.

Hun minder samtidig om, at det var den private kantineoperatør Fazer Foodservices, der fik skaffet Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke til over 100 private kantiner for ti år siden og på det tidspunkt var med til at sikre mærkets overlevelse.

Mærket er kundernes garanti

Tine Skriver ser flere fordele i at markedsføre sig med Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke, som de fleste kunder kender.

“På de private spisesteder er der behov for, at vi over for vores kunder kan anprise økologien som en vigtig ingrediens i madoplevelsen. Der er spisemærket et troværdigt mærke, der viser, at vi lever op til lovgivningen og ikke bare siger, at ’vi arbejder med økologi’,” siger Tine Skriver.


Om projektet:

  • 100 medarbejdere fra 17 køkkener på plejehjem i Horsens Kommune har deltaget i Økoløft
  • Forløbet for plejehjemmene startede i februar 2017 og slutter ved udgangen af 2017
  • Der bor ca. 550 beboere på plejehjemmene
  • Der bliver lavet ca. 1.900 kuverter mad til hjemmeboende pensionister om ugen
  • Den økologiske omlægning er sket inden for det eksisterende budget

Læs hvordan vi arbejder med

Læs hvordan vi arbejder for

Mere fra bloggen