Kokke og landmænd i nyt samarbejde

Hvad kan kommunale køkkener få ud af 1.000 porrer eller den sidste storkasse rødbeder her sidst på vinteren? Og kan grov purpur-hvede blive en fast del af menuen i madskoler og ældrekøkkener i København?
03
18
/
03
02
2017
2019

Det skal et nyt initiativ støttet af Miljøministeriet finde ud af. For sagen er, at i en almindelig landbrugsproduktion, ligegyldigt hvor velplanlagt den er, vil der altid være råvarer til overs.

Det kan være de sidste rækker af vinterporrer, snoede gulerødder eller kartofler med revner. Og i møllerier kan det være de grovere meltyper, som tit er til overs, når mølleren producerer sigtet mel.

Dialog mellem land og by

I løbet af foråret bliver kokke fra madskoler og andre kommunale køkkener i København inviteret på landet. Sammen med Fonden Københavns Madhus, der som et led i Madfællesskabet faciliterer projektet, skal landmænd og kokke finde ud af, om det kan lade sig gøre at bruge nogle af resterne i landbruget i københavnerkøkkenerne.

Måske rødbederne kan syltes eller fermenteres og gemmes til senere på året? Måske det grove mel kan bruges i knækbrød eller frokostbrød?

Formand for Udvalg for Erhverv & Turisme Grethe Saabye glæder sig til at høre, om kokkene og landmændene sammen kan få nye idéer:

"Ved dialog og samarbejde mellem land og by bliver der på én gang mulighed for en bedre ressourceudnyttelse og måske også en bedre økonomi i både køkkener og landbruget".

Borgmester i Lejre Kommune, Carsten Rasmussen udtaler:

"Projektet er et rigtigt godt eksempel på, hvorfor det giver mening for Lejre Kommune at deltage i Madfællesskabet. Det nye samarbejde giver afsætningsmuligheder for vores lokale landmænd og samtidig adgang til nye typer af råvarer for køkkenerne i byen."

Kirsten Sivertsen fra Stensbølgård i Kyndeløse deltager som én af fire landmænd i projektet.

"Fordi nogle porrer står tilbage og ser lidt forkerte ud på marken, eller ikke er blevet solgt til tiden, er der intet i vejen med dem, hverken på smag, duft eller friskhed. Det er ærgerligt når vi ikke får omsat de skønne grøntsager som vi går og passer med omhu. Et samarbejde med madskolerne ville være oplagt. Hvis fleksibilitet i planlægningen er muligt - så kan alt lade sig gøre," fortæller hun.

Fonden Københavns Madhus har søgt midlerne til projektet. Det er også ved at blive undersøgt, om initiativet kan udbredes til de øvrige partnere i Madfællesskabet.

Artiklen er første gang publiceret på www.lejre.dk

Læs også