Nye projekter baner vejen til et bæredygtigt fødevaresystem

Fonden Københavns Madhus og Madfællesskabet har netop fået tilskud til at igangsætte tre nye projekter, der på hver sin måde sætter fokus på samarbejdet mellem land og by.
17
10
/
11
07
2016
2019

I løbet af 2017 skal Fonden Københavns Madhus i samarbejde med Madfællesskabet i gang med tre nye projekter. Formålet er, at understøtte Madfællesskabets vision om et bæredygtigt fødevaresystem og en enkel ide om, at vi kan spise os ud af landbrugets krise  - og samtidig høste gevinster for producenterne, miljøet og klimaet.

Læs mere om de tre projekter her:
Nye løsninger i Madfællesskabet

Under overskriften 'Nye løsninger i Madfællesskabet' har Fonden Københavns Madhus sammen med Lejre, Bornholm og Københavns Kommune samt Region Hovedstaden fået midler til at udvikle en række konkrete værktøjer, der skal bidrage til at omsætte byens kilo til landbrugets hektar - og omvendt. Formålet er, at matche bæredygtig efterspørgsel med en bæredygtig produktion og tænke slutbrugeren ind allerede ved planlægningen af tallerkenen

Jordforbindelse på Bornholms Madkoloni

Hovedstadens børn skal opleve landbruget og se, hvor råvarerne kommer fra og blive klogere på madens vej fra jord til bord. I samarbejde med Københavns Lærerforening vil Fonden Københavns Madhus derfor omdanne en feriekoloni til en madkoloni på Bornholm. Idéen er at skabe jordforbindelse til hovedstadens børn, hvor besøg hos bornholmske producenter og madlavningsaktiviteter giver eleverne mulighed for selv at arbejde med madhåndværk og lokale råvarer.

Undervisningsforløbene bliver en kombination af bål, fiskeri, slagteri, høst og hvad der nu byder sig på den årstid, eleverne er på besøg. Og målet er at sende mindst 600 børn fra københavnske folkeskoler af sted årligt. Madkolonien forventes at være klar til at modtage den første skoleklasse i 2018.

Børnenes Foodtruck

En foodtruck på det lokale madmarked skal være med til at øge børns maddannelse, forståelse for sæson og vise, hvordan man kan sammensætte et måltid efter tilgængelige varer på dagens marked frem for en opskrift. Under overskriften Børnenes Foodtruck har Fonden Københavns Madhus og Børnenes Madhus fået midler til at etablere en foodtruck på de kommende madmarkeder, der er ved at blive iværksat af Københavns Kommune.

Markedet er et rullende madmarked, der kører alle hverdage og på skift besøger fem københavnske bydele. I hver enkel bydel vil daginstitutioner og skoler, børnehaver og indskolingsklasser blive inviteret til et besøg på det lokale marked, hvor de kan høre om, hvad et marked er og hvor producenterne kommer fra, gå på opdagelse i de mange boder og lave et fælles måltid af de varer, de har købt på markedet.

Formålet med projektet er, at formidle viden om økologi, lokale fødevarer og sæson, og styrke den næste generation af forbrugeres kompetencer og maddannelse. Foodtrucken forventes at rulle ud på de københavnske gader i foråret 2017.

Læs også