Børn laver haver

27.3.2012
16.1.19
Fonden Københavns Madhus vil hjælpe daginstitutioner i gang med at dyrke køkkenhaver. Det kan være små haver i dåser eller potter i vindueskarmen, og det kan være små eller store haver udenfor. Det handler bare om at gå i gang.

Det vigtigste er at komme i gang, og at børnene får mulighed for at se frø, der spirer og gror og måske ender i maven. Vi hører meget gerne fra institutioner, der vil være med i projektet Børn laver haver, og som vil bidrage med erfaringer om børn og haver i daginstitutioner. Onsdag den 11. april kl. 13.30 inviterer Københavns Skolehaver på have tur for daginstitutioner, der ønsker ideer og inspiration til at lave haver med børn.

Havesæsonen starter nu

Projekt Børn laver haver starter nu samtidig med havesæsonen. Projektet løber det næste halve år og slutter til efteråret, hvor der skal høstes og koges, syltes og bages i Fonden Københavns Madhus.

Projektet blev skudt i gang med et inspirationsmøde den 20.marts, hvor cirka 50 medarbejdere fra Københavns daginstitutioner var mødt op. Gorm Friborg fra Københavns Skolehaver fortalte om, hvad der sker, når børn fra vuggestuer og børnehaver kommer på besøg i skolehaverne på Bispebjerg Bakke og Fonden Københavns Madhus' medarbejdere viste eksempler på, hvordan man helt konkret kan gå i gang med at så og spire, selvom man ikke har en hel eller en halv tønde land til rådighed.

Hvorfor lave køkkenhaver med børn

Når man dyrker grøntsager, får man mulighed for at opleve og udforske naturen. Man får en øget forståelse for, hvor maden kommer fra, man får erfaringer med naturens mekanismer og sammenhænge, og man får jord under neglene. Man får altså jordforbindelse på flere planer, og det gælder både for børn og for voksne.

Fra jord til bord

Fonden Københavns Madhus vil gerne være med til at styrke børnenes forståelse for, hvor maden kommer fra og for råvarernes vej fra jorden til bordet. Køkkenhaverne er starten på grøntsagernes vej fra jord til bord, og projektet Børn laver haver hænger naturligt sammen med Madhusets arbejde med at få børnene med i køkkenet.

Læs også