Børnenes Maddag

5.9.2013
15.1.19
Gården i Fonden Københavns Madhus blev 4. september forvandlet til et kreativt madværksted, hvor 80 børn fra 8 københavnske daginstitutioner kunne smage, dufte og røre sig gennem de forskellige madaktiviteter til Børnenes Maddag.

Mad og pædagogik

I løbet af dagen blev børnene introduceret for forskellige madvaregrupper som fisk, korn og grøntsager. Arrangementet havde blandt andet fokus på at vise det pædagogiske personale i daginstitutionerne, at mad og råvarer kan bruges som pædagogisk aktivitet i hverdagen. Grøntsags-smykkeværksted, valsning af gryn,fiskeudskæring og mini-planteskole var nogle af de aktiviteter, børnene kunne afprøve.

"Alle disse aktiviteter er nogle pædagogerne selv kan lave hjemme i institutionerne sammen med børnene. Der skal ikke så meget til, men det giver børnene en fornemmelse af maden, og de bliver udfordret og oplever glæde ved at få lov at gå på opdagelse i råvarerne på deres eget niveau "siger Dea Folden, projektleder for Børnemadsteamet i Fonden Københavns Madhus.

Madmodige børn

"Aaaad den er helt slimet", "den er ulækker" og "bider den?" var nogle af kommentarerne til blæksprutterne, fiskene og jomfruhummerne, der blev vist frem for børnene ved Børnenes Maddag i Fonden Københavns Madhus. Til frokost var frygten overvundet, og stegte makrel, blæksprutter og fladfisk blev spist med stor velbehag og stolthed. "Man kan også spise armene på blæksprutten. Det har jeg selv prøvet" sagde en af dagens små deltagere. Et andet sted i gården var børn i gang med at tilkæmpe sig titlen som "Supersmager", ved at være modige nok til at smage på bl.a. gule beder, fennikel og fennikelfrø. Bagefter snittede børnene selv små anretninger af grøntsagerne og spiste med velbehag såvel rå  fennikel, som selleri og squash. Flere af pædagogerne var overraskede over, at børn, der normalt ikke vil spise grøntsager, gik om bord i det hele. Dea Folden, der var med til at stå for dagens arrangement sagde: "Dagen i dag handler blandt andet om at udfordre børnene og vise, at de kan og tør rigtig meget, når bare de får lov. Det giver dem selvtillid og mod, når de har spist den fisk eller blæksprutte, de lige har set blive fileteret og været med til at stege på grillen, og det bliver meget tydeligt, at lysten til maden er meget større, når man selv har haft en finger med i spillet". 

Læs også