Folkemøde 2015

1.6.2015
11.2.19
Fonden Københavns Madhus er naturligvis også at finde på Folkemødet på Bornholm 2015. I nedenstående program kan du læse hvor og hvornår, samt lidt ekstra info om de enkelte arrangementer og hvem, der ellers deltager. Vel mødt på Bornholm!
Torsdag d. 11. juni 2015
Hvordan får vi mere madglæde ind i børn og unges hverdag? 

Hvordan får vi mad og måltider til at fylde mere i den danske folkeskole? Hvad skal der til for at få flere børn i køkkenet? Projektkollektivet Smag & Lær inviterer til debat om, hvordan vi får mere madglæde i børnehøjde. Smag & Lær's ambition er at lade børn arbejde selvstændigt med mad og smag.

 • Hvornår: Kl. 15.00-16.00. 
 • Deltagere: Ole G. Mouritsen, Professor og centerleder i Smag for Livet, Smag for Livet / Syddansk Universitet. Anne-Birgitte Agger, Direktør for Fonden Københavns Madhus, Cooking Kids/Fonden Københavns Madhus. Søren Ejlersen, Bestyrelsesformand, Haver til Maver. Judith Kyst, Direktør, Madkulturen. Charan Nelander, Direktør, Komiteen for Sundhedsoplysning. Jonas Vigkilde, Projektleder, Fars Køkkenskole. August Solkær, Næstformand, Danske Skoleelever.
Mads og Sundhedspanelet. 

Vær med når hele Danmarks radiovært Mads Steffensen med et panel af førende menings-, mad-og sundhedseksperter tager fat på danskernes sundhedsdilemmaer.

 • Hvornår: Kl. 16.00-16.45. 
 • Deltagere: Mads Steffensen, radio og tv-vært, DR. Anne-Birgitte Agger, direktør, Fonden Københavns Madhus. Gitte Gross, kontorchef, DTU Fødevareinstituttet. Jon Fuglsang, madsociolog, Metropol. Peter Falktoft, radio og tv-vært, DR.
Fredag d. 12. juni
Hvem har ansvaret for at børn kommer til gryderne? 

Om børn, mad, ansvar og handlekompetencer. Hvad kan mad, råvarekendskab og madhåndværk betyde for barnet, for skolen og for samfundet? En morgensnak med plads til visioner. Dialog mellem Anne-Birgitte Agger, Søren Ejlersen og Anette Kistrup Thybo.

 • Hvornår: Kl. 09.00-10.00
 • Deltagere: Anette Kistrup Thybo, Chef for forskning og udvikling, Smag for Livet / University College Lillebælt. Anne-Birgitte Agger ,Direktør for Fonden Københavns Madhus, Cooking Kids / Fonden Københavns Madhus. SørenEjlersen, Bestyrelsesformand, Haver til Maver.
Bag og debatter.

Der bages "Delekager", mens vi taler fødevarer, bæredygtighed og globalt udsyn.

 • Hvornår: Kl. 11-12.00. 
 • Deltagere: Annemette Voss, Kagearkitekt & ambassadør, Folkekirkens Nødhjælp. Mette Touborg, Borgmester, Lejre Kommune. Anne-Birgitte Agger, Direktør, Fonden Københavns Madhus. Uffe Elbæk, Stifter af Alternativet, Alternativet. Klaus Bondam, Direktør, Dansk Cyklist Forbund. Henrik Gundelach, Gain Nordic.
Cooking Kids - Børn, der dyster i madhåndværk. 

Præsentation af en kokkekonkurrence for børn. Samfundet kan ikke leve med en generation der vokser op, uden at de kommer i køkkenet eller i nærheden af madhåndværket. Cooking Kids vil bidrage til, at børn kommer til gryderne, så de bedre kan tage vare på sig selv og deres egen sundhed. Kom og hep.

 • Hvornår: Kl. Fredag 12.30-14.00
 • Deltagere: Rasmus Gøtsche, Projektleder, Cooking Kids. Bornholmske folkeskoleelever.
Samtale om madfællesskabet og lokal fødevarestrategi. 

Bornholm, Lejre og København er gået sammen om at bryde med den nuværende fødevaretradition og den måde vi handler på. Lejre vil gøre jorden økologisk, Bornholm vil en grøn ø med et nytænkt landbrug, København vil økologi og madkvalitet. Tanken er enkel: i byen køber vi alene i de kommunale køkkener mere end 7.000 tons fødevarer - på landet i de to kommuner har de 48.000 ha, der rigeligt kan dække den kommunale efterspørgsel, og også meget af den private med. De tre kommuner vil gerne vende retorikken. Det skal ikke handle om egnsudviklingsstøtte og hjælp til landområder. Det skal handle om, at byen har brug for alt det landet kan tilbyde, og at land og by komplementerer hinanden. Winni, Mette og Gigger vil fortælle om de tre kommuners indgangsvinkel og drøfte input fra salen.

 • Hvornår: Kl. 15.05-15.55. 
 • Deltagere: Winni Grossbøll, Borgmester, Bornholms Regionskommune. Mette Touborg, Borgmester, Lejre Kommune. Anne-Birgitte Agger, Direktør, Fonden Københavns Madhus.
Fremtiden for målet om 60% økologi i offentlige køkkener.

Alle debattører indleder med hver deres vurdering af status og 'lessons learned' fra indsatsen i de offentlige køkkener. Derefter debat om hvilken politik og hvilke udviklinger, der er behov for, hvis Danmark skal nå regeringens mål om 60% økologi i offentlig bespisning, hvilket er verdens mest ambitiøse. Men er det opnåeligt?

 • Hvornår: Kl. Fredag 16.00-17.00. 
 • Deltagere: Anne-Birgitte Agger, Fonden Københavns Madhus. BirteBrorson, Øko++. Ghita Parry, Formand, Kost & Ernæringsforbundet. ViviKjersgård, Hørkram Foodservice A/S. Jette Skive, Rådmand, Sundhed og Omsorg Aarhus. Paul Holmbeck, Direktør, Økologisk Landsforening. Per Kølster, Formand, Økologisk Landsforening.
Lørdag d. 13. juni
Workshop om børn og smag. 

Om smagens betydning for vores oplevelser med mad og den viden, der gør det muligt at sætte ord på det vi spiser. Kender vi vores egen smag og kan vi navigere i et køkken ud fra egen smag, kan vi bedre foretage kritiske valg. Dette gælder ikke mindst børn, der som fremtidens borgere, skal gøres bevidste om hvad de spiser, og hvordan maden smager. Med udgangspunkt i en morgengrød, introduceres du til grundsmagene og deres betydning for den mad vi spiser. Når alle grundsmagene er til stede i et måltid, bliver man ikke blot mæt, måltidet bliver mindeværdigt! Så stå tidligt op og få vækket dine smagsløg.

 • Hvornår: Kl. 09.00-10.00. 
 • Deltagere: Kenneth Højgaard, Kok og cand techn al, Cooking Kids / Fonden Københavns Madhus.
Gør holdning til handling! 

Hvordan kommer vi fra at have en holdning om, at økologi nok er et godt valg - til faktisk at agere på det og aktivt vælge økologien til? Og hvad er de næsteskridt? Hvem skal tage aktion på sagen, og hvad kan de gøre?

 • Hvornår: Kl. 13.00-14.00. 
 • Deltagere: Mette Touborg, Borgmester, Lejre Kommune. Per Kølster, Formand, Økologisk Landsforening. Anne - Birgitte Agger, Direktør, Fonden Københavns Madhus/Bornholm Økoløft. Mads Wolff, Direktør, CHORA CONNECTION. Søren Dahl, Ordstyrer, Cafe Hack.

Læs også