Fonden Københavns Madhus til middag med Prince Charles

30.5.2013
10.7.19
I slutningen af maj var Fonden Københavns Madhus til middag med Prince Charles. Hans kongelige højhed havde inviteret os til Langenburg, Tyskland, for at tale om den københavnske model for økologiomlægning i offentlige køkkener og arbejdet med at opnå 75 % økologisk forbrug i københavnske institutioner.

Middagen blev afholdt i forbindelse med "2013 Langenburg Forum", som var arrangeret af Prince Charles' "International Sustainability Unit". Temaet var bæredygtige fødevaresystemer og lokal forsyning, og Rasmus Kjeldahl, bestyrelsesformand for Fonden Københavns Madhus, var i selskab med personligheder, som blandt andet Joschka Fischer, den tidligere tyske udenrigsminister og formand for det Grønne Parti.

Byer spiller en central rolle
Rasmus Kjeldahl fortalte den lille, meget indflydelsesrige, forsamling om Københavns arbejde med at omlægge offentlige køkkener til økologi. Han fokuserede især på, at de store byer har en unik mulighed for at gå foran, da de helt afgørende kan påvirke efterspørgslen og har egne økonomiske interesser i at sikre sundere borgere og en god miljøtilstand i det opland hvor fx vandforsyningen kommer fra. De kan også løse andre sociale udfordringer, som integration og socio-økonomi, via madprojekter. Derfor er byerne i realiteten mere motiverede og mere handlekraftige end regioner, nationalstater og virksomheder.

Der blev stillet mange "hvordan gør I det?" spørgsmål til Rasmus Kjeldahl fra de forskellige deltagere, og både den høje andel af økologi i offentlige køkkener og fokus på byernes centrale rolle, interesserede i høj grad Prince Charles.

Læs også