Kick-off på Økoløft Bornholm

31.3.2014
10.7.19
Den 25. marts 2014 på Halleklippen i Nexø var der officiel projektpremiere på projekt ’Økoløft Bornholm’. Det er Fonden Københavns Madhus som i et samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Bornholms Regionskommune står bag det to-årige projekt, som skal gøre 60 % af Bornholms Regionskommunes mad økologisk.

Alle køkkenmedarbejdere og institutionsledere i kommunen var inviteret til arrangementet, hvor Borgmester, Winni Grosbøll, Direktør for Fonden Københavns Madhus, Anne-Birgitte Agger samt Økologichef i Landbrug og Fødevarer, Kirsten Lund Jensen fortalte om økologimålsætningen, om hvorfor regionskommunen skal være mere økologisk, og hvordan det ambitiøse mål kan indfries.

Frugtformidlingen stod for kreative køkken- og samtaleværksteder, hvor deltagerne blev inspireret til at lave mere mad fra bunden, bruge flere grøntsager i sæson og reducere madspild, ligesom der var fokus på fagligheden i køkkenerne for at løfte både økologi og måltidskvalitet. Deltagerne kunne stille spørgsmål omkring økologiomlægning og selv prøve kræfter med madlavning med flere økologiske råvarer.

Politisk beslutning om økologi

De bornholmske politikere vedtog i 2013 en målsætning om minimum 60 % økologisk fødevareforbrug i regionskommunens madproduktion. En bevilling fra NaturErhvervstyrelsen på 2,88 mio. kr. skal sikre en økologiomlægning, der via en stor uddannelse- og inspirationsindsats skal hjælpe kommunens køkkener og institutioner til at realisere målet. Projektet vil have fokus på udvikling i køkkenerne, der skal sikre, at økologi, madkvalitet og sundhed følges ad. Nøgleordene er: mindre madspild, flere friske sæsonbetonede grøntsager og større aftagning af lokale fødevarer.

"Det bliver rigtig spændende. Det betyder en stor omvæltning for mange. Nogen siger, at det ikke kan lade sig gøre, at omlægge til 60 % økologisk mad for de samme penge. Men det kan det godt. Det har de bevist i Københavns Kommune, "siger Winni Grosbøll, Borgmester i Bornholms Regionskommune og fortsætter: "Vi skal lave mad med flere lokale råvarer og flere sæsonvarer, og så skal vi fokusere endnu mere på at minimere madspild og på genbrug af det, man har i køkkenet." 

Borgmesteren satser på, at det økologiske løft også vil føre nye arbejdspladser til Bornholm: "Vi skal finde ud af, hvordan vi i det offentlige kan aftage flere lokale og gerne økologisk producerede varer og hermed blive mere selvforsynende, uden at vi kommer i konflikt med konkurrencelovgivningen," siger hun.

Direktøren for Fonden Københavns Madhus, Anne-Birgitte Agger, er enig med Borgmesteren, og håber, at ønsket om mere økologi i offentlige køkkener vil sprede sig til alle køkkener på øen. Hun siger: "Det er super godt, at Bornholm bakker op om regeringens målsætning om mere økologi. Økologisk omlægning i offentlige køkkener giver mening, først og fremmest fordi økologi er godt for miljøet - og via indkøbet kan kommunen konkret være med til at øge det økologiske landbrugsareal i Danmark. I Fonden Københavns Madhus glæder vi os over at medvirke til denne proces. En økologisk køkkenomlægning kræver beslutsomhed, men ikke kun fra oven. Det er ude i køkkenerne, at den nye mad skal produceres, ressourcerne findes og det er køkkenpersonalet, der bliver omlægningens drivkraft. Erfaringen viser, at det kan lade sig gøre, men ikke uden et lokalt engagement, så det håber vi meget på, at vi vil se på Bornholm."

Kirsten Lund Jensen, Økologichef hos Landbrug & Fødevarer tilslutter sig: "Set med økologiske øjne er det jo et fantastisk spændende projekt, der kommer til at glæde og gavne rigtig mange bornholmere i fremtiden. Jeg synes, at det er flot, at Bornholm har taget springet ud i at handle og tænke mere økologi."

FAKTA

Den fælles satsning på omstilling af offentlige køkkener til økologi er en hovednøgle i regeringens Økologiske Handlingsplan 2020. Indsatsen skal bidrage til en fordobling af det økologiske landbrugsareal frem mod 2020 ved at øge efterspørgslen efter økologiske produkter i offentlige køkkener.
Læs mere om Økoløft Bornholm her.

Læs også