Klar, parat, skolemadsstart

8.12.2015
11.1.19
I denne uge bliver nye 0.klasse-elever budt velkommen i skoler rundt i hele landet. Foruden læsning og regning bliver eleverne på de københavnske skoler også introduceret for skolemadsordningen EAT, der tilbyder velsmagende og sunde måltider.

Når de nye 0.klasse-elever møder op til første skoledag sammen med deres forældre, bliver de blandt andet budt velkommen af medarbejdere fra Fonden Københavns Madhus, der står klar med smagsprøver og information i forbindelse med skolestartskampagnen for EAT.

På Sundbyøster Skole på Amager serverer køkkenmedarbejder Tanja og eleverne fra 5. og 6. klasse hver dag mad til de elever, der er med i EAT.

"EAT skal være hyggeligt - ellers er det ikke sjovt hverken for børnene eller for mig. Når de kommer ned til mig handler det om samvær, og børnene får et lille frirum. Samtidig lærer de at arbejde i et køkken med alt hvad det indebærer af køkkenfærdigheder. Det er meget godt", fortællerTanja, der hår stået for EAT-boden på Sundbyøster Skole i 6 år.

EAT er mere end bare skolemad

EAT er meget mere end mad. EAT er en del af skolens hverdag og udvikler sammen med lærere og elever en glad og sund spisekultur på skolerne. Måltiderne produceres i et centralt EAT-køkken af friske råvarer i sæson, leveres til skolerne hver dag og opvarmes lokalt i skolekøkkenet. De ældste elever portionerer, anretter og leverer maden til klasserne.

"Det er nemt, maden er frisk og så slipper vi for at bøvle med madpakker", siger Réne, hvis yngste datter netop er startet i 0.klasse og ligesom sin ældre søster skal være med i skolemadsordningen. "Vi kan se, at vores ældste datter er begyndt at interessere sig mere for madlavningen derhjemme, og hun taler allerede om, at hun glæder sig til at komme i 5. klasse, så hun kan komme i EAT-køkkenet sammen med Tanja", fortsætter han.

Efter et kort oplæg om skolemadsordningen, fik forældrene mulighed for at smage den mad, deres børn kan få serveret med EAT. Dagens smagsprøve var én af børnenes favoritter: boller i karry med spidskålssalat og ananaschutney.

"Det smager dejligt. Man kan smage, at der er tilberedt af folk, der ved, hvad de laver. Jeg er meget begejstret", fortæller Nikoline, mor til Selma, der lige er startet i 0.u. "Jeg regner med, at Selma skal have EAT i hvert fald et par gange om ugen. Jeg synes, det er vigtigt, at hun får nogle andre smags- og sundhedsmæssige udfordringer, end dem hun bliver præsenteret for derhjemme, og det vil hun få med EAT."

EAT er for alle

Københavns Kommune har besluttet, at alle børn skal have mulighed for at få skolemad. Derfor kan forældre nu ansøge om at få EAT gratis eller til nedsat pris igennem tilskudsordningen, der kan være med til at sikre, at børn af fattige familier får et ernæringsrigtigt måltid mad mindst en gang om dagen.

Læs også