København mod ny verdensrekord

5.9.2014
14.1.19
København er på vej mod en verdensrekord, der giver god smag i munden. Københavns Kommune har nemlig besluttet, at al offentlig mad i kommunen skal være 90 % økologisk inden 2015. Takket være viljen til forandring har køkkener i hele kommunen været med til at ændre synet på offentlige måltider og allerede nu er kommunens indkøb næsten 80 % økologisk.

De første 365 institutioner har nået målsætningen om 90 %. En målsætning der er medvirkende til langt mere end økologiske mærker på varerne. De ca. 365 køkkener og køkkenmedarbejdere der har nået målet blev hyldet torsdag den 27. august, hvor Københavns Kommunes Miljø- og Teknikborgmester Morten Kabell og Økologisk Landsforenings formand Per Kølster sammen med Fonden Københavns Madhus´ direktør Anne-Birgitte Agger holdt tale, overrakte plakater og skålede med bobler. "Den økologiomlægning I har præsteret, sætter spor ikke bare hos de borgere i serverer mad for. I er med til at vise vejen og skabe efterspørgsel og produktion af økologiske råvarer, der rækker langt udover vores kommunegrænser. I understøtter vores målsætning om at skabe en by med bæredygtighed på alle niveauer. Tak for det.", sagde Miljø- og Teknikborgmester Morten Kabell i sin tale til de stolte køkkenmedarbejdere.

Den økologiske omlægning har også skabt en række positive madforandringer for Københavns spisende borgere. Hver dag serveres 60.000 måltider fra 900 køkkener. Og med økologien følger måltider tilberedt fra bunden, serveret med kærlighed og spist med glæde. For at skaffe penge til de dyrere økologiske varer har køkkener skabt et mere bæredygtigt forbrug med mindre madspild, mere sæson - og med valg af kød der bygger på øget dyrevelfærd. Konsekvensen af den økologiske fødevareomlægning er færre pesticider og mere rent grundvand. "Udviklingen mod et større udbud, diversitet og mængde bliver trukket af Jer og Jeres køkkener. Det er Jer der skaber den efterspørgsel, som vi har brug for. Så som repræsentant for økologiske landmænd og producenter skylder jeg Jer en stor tak", sagde Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, i sin tale til køkkenmedarbejderne.

Læs mere om den økologiske omlægningsproces

Læs også