Køkkenmedarbejdere overtager Rådhuset

18.6.2013
16.1.19
Det var et overdådigt syn, der mødte gæsterne til ferniseringen af Københavns Madhus’ udstilling "Mennesker bag tallerkenen" på København Rådhus i dag. Rådhushallen var prydet med kæmpebannere med smilende køkkenmedarbejdere, en skilteskov med portrætter fyldte den ene halvdel af salen, mens gulvet i den anden halvdel var dækket med farverige billeder af Københavns institutioners mad.

Udstillingen består af over 1000 portrætter af køkkenmedarbejdere og deres mad, og er en hyldest til medarbejderne i Københavns Kommunes køkkener, som er hverdagsheltene, der har realiseret kommunens mål om 75 % økologiske fødevarer.

Billederne har vandret fra sted til sted siden oktober, hvor de blev offentliggjort på Københavns Museum. Dette var åbningen på sidste stop på turen og derfor var der gjort ekstra meget ud af, at få synliggjortportrætterne og maden - gennem bannere og billeder på gulvet. Københavns Kommune var vært og overborgmester Frank Jensen åbnede udstillingen og bød på Rådhuspandekager.

I sin åbningstale sagde Frank Jensen bl.a: "Hver eneste gang jeg besøger et plejehjem, en børnehave, bosteder eller andre steder, så hører jeg om maden. Og det er næsten udelukkende godt, jeg hører. Jeg er blevet præsenteret for 'verdens bedste kok' flere gange end jeg kan tælle. Det gør mig fantastisk glad og stolt, hver gang, jeg hører det."

Frank Jensen talte også om, at København er blevet udråbt som verdens bedste by og meget af det handler om maden, og især Michelinstjernerne. "Det er jeg stolt af," sagde Overborgmesteren, "men jeg er endnu mere stolt af jer køkkenmedarbejdere i  Københavns 900 institutioner, som hver dag sørger for at vi, byens borgere, får måltider af høj kvalitet." Han roste køkkenmedarbejderne for at nå op på 75 % økologi uden at bruge flere penge.

Overborgmesteren sagde også, at økologi ikke er et mål i sig selv, men at det er vigtigt, fordi det bidrager positivt til at højne kvaliteten af måltider og andre meget vigtige områder som sundhed, renere grundvand og vores miljø.

Direktør for Københavns Madhus, Anne Birgitte Agger, sagde:

"Tak til jer på billederne. Tak for mad. Tak for, at I har gjort maden økolgisk. Det er faktisk helt vildt så langt vi er nået. 75 % økologiske fødevarer. 90 % i daginstitutionerne. Og så er det sket uden, at I har fået flere penge at købe mad for. I laver en frokost som fx koster 9 kr. i en børnehave, 14 kr. i skolen og 18-20 kr. på et plejehjem eller i en kantine. I har gjort det ved at lave noget andet mad end I gjorde førhen. Bekæmpet madspild, sat kødet ned i vægt for bedre kvalitet, køber råvarer og laver det fra bunden, holder fast i sæson ... Og så har I dygtig gjort jer fagligt. Det gør, at maden ikke blot er økologisk, men også af høj kvalitet. Med økologien i København viser I, at økologi eller kulinarisk attraktiv mad ikke kun er for de rige eller de frelste, men for alle."

Vi slutter fejringen af at have nået de 75 % økologi med udstillingen i Rådhushallen. Åbningen af udstillingen på Rådhuset er også startskuddet på vores 90 % ØKOløft kampagne, som skal støtte Københavns Kommunens mål om 90 % økologi i kommunens køkkener før udgangen af 2015.

I kan se udstillingen er i Rådhushallen frem til d. 6. juli 2013.

Læs også