Nyt projekt skal øge økologien i Horeca-branchen

9.5.2019
6.8.19
De danske forbrugere efterspørger økologi og bæredygtighed, og restauranter, hoteller, kroer og caféer kan markedsføre sig på at gå forrest. Et nyt projekt skal hjælpe spisesteder i Horeca-branchen med at blive klogere på, hvordan de kan skabe forretning gennem flere økologiske råvarer i køkkenet.

Økologiske varer udgør 9,3 % af det samlede salg til foodservice, hvilket er en stigning på 20 % fra 2016 - 2017. Selvom offentlige køkkener i Danmark på nuværende tidspunkt står for det største indkøb af økologiske råvarer, blev salget af økologi til Horeca-branchen fordoblet fra 300 til 600 mio. kr i perioden fra 2015 til 2017. Hos Fødevarestyrelsen oplever de også en stigende interesse for det Økologiske Spisemærke blandt hoteller, restauranter og caféer, der nu står for cirka 10 % af samtlige spisemærker.

I 2019 lancerer Fonden Københavns Madhus et nyt projekt med støtte fra Fonden for Økologiske Landbrug. Gennem projektet kan spisesteder i Horeca-branchen få et såkaldt omlægningstjek, der kortlægger potentialet i at få flere økologiske råvarer i køkkenet inden for de eksisterende budgetter.

Hvem kan være med?

  • Hoteller/kroer
  • Restauranter
  • Caféer
  • Catering-virksomheder

Gennem projektet har spisesteder både mulighed for at få et omlægningstjek af et enkelt køkken, men hos større kæder af fx hoteller eller restauranter er det også muligt at skræddersy et forløb, hvor omlægningstjekket af et eller flere repræsentative køkkener indgår i et større forretningsstrategisk arbejde.

Hvad sker der ifm. et omlægningstjek?

For at deltage i projektet kræver det primært tid til besøg og opfølgende møde. Fagfolk fra Fonden Københavns Madhus kommer på besøg i køkkenet og indsamler data om indkøb og forbrug. Med udgangspunkt indkøbsmønstre, madspild og menu udarbejder vi en analyse og rapport, som stiller skarpt på, hvordan køkkenet kan øge økologiprocenten uden merudgifter. Forløbet afsluttes med et opfølgende besøg, hvor vi taler om rapporten og om, hvad det næste skridt er for det enkelte køkken.

Hvad er formålet?

Sammen med Fonden for Økologisk Landbrug og Landbrug & Fødevarer er det vores ambition at vise, hvordan private professionelle køkkener kan få mere bæredygtighed på menuen på en måde, der er også er bæredygtig for forretningen.

Det er også vores ambition at projektet kan understøtte den udvikling der sker inden for Horeca-branchen, hvor flere og flere spisesteder søger Det Økologiske Spisemærke i enten bronze, sølv eller guld.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om vores omlægningstjek, hvad det kræver af jer og hvordan man tilmelder sig, så kontakt Emma Peyron på emma@kbhmadhus.dk

Læs mere på Madværk

Har du brug for lidt flere argumenter for, hvorfor spisesteder i Horeca-branchen bør styrke forretningen gennem flere økologiske råvarer, så læs vores 10 gode grunde til mere økologi på Madværk.

Om projektet:

Projektet er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug. Omlægningstjekket tilbydes til alle store og små Horeca-virksomheder i Danmark, men vi anbefaler især større kæder og spisesteder med høj trafik at søge.

Læs også