Program for Folkemødet 2019

3.6.2019
11.6.19
Flere og flere organisationer, virksomheder og politikere har heldigvis fået øjnene op for, at der er brug for handling, hvis vores klimaudfordringer ikke skal blive større end de allerede er. Det blev debatteret i valgkampen, der bliver afholdt klimamarch med mere end 40.000 deltagere og der bliver tænkt og udviklet nye løsninger på tværs af brancher og sektorer.

En stor del af vores klimaudfordringer findes i måden vi producerer og spiser mad på. Her er der mere end nogensinde før behov for at tænke anderledes. Det er derfor også temaet for vores aktiviteter på dette års Folkemøde. Bliv klogere på hvor og hvordan du kan møde Fonden Københavns Madhus til Folkemødet 2019 nedenfor.

Kan vi spise os ud af klimakrisen?

På Verdensmålenes Plads på Folkemødet sætter vores madcykel ramme om en række debatter om, hvordan vi kan spise os ud af klimakrisen.

Sammen med meningsdannere og madprofessionelle trækker vi i forklædet, og snitter os vej gennem problematikkerne. Debatdeltagerne skal ikke blot mene noget, de skal i arbejdstøjet og kokkerere bæredygtige måltider.

Du finder Verdensmålenes Plads i Danchells Anlæg tæt ved Hovedscenen. Det er markeret A1 på Folkemødets kort, som du finder her.

Program for madcyklen på Verdensmålenes Plads

TORSDAG D. 13. JUNI 2019
Hånden på Kogepladen: Har detailleddet et klima-ansvar?
Kl. 13.00 - 13.45

Med hånden på kogepladen debatterer vi, hvilket ansvar dagligvarebutikker har for det bæredygtige forbrug. Hvilket råderum giver supermarkedet og semi-convenience forbrugeren til at handle klima- og miljøvenligt? Har detailbranchen et ansvar for at uddanne den ikke klima-interesserede forbruger? Er der måske håb forude med nye og alternative måltidskasser?

Deltagere:
  • Per Kølster, formand, Økologisk Landsforening
  • Hans Christian Smed, direktør, Fonden Københavns Madhus

Hånden på Kogepladen: Bæredygtige værdikæder
Kl. 18.00 - 18.45

Med hånden på kogepladen debatterer vi, hvordan vi får hele værdikæden til at bidrage til det bæredygtige måltid. Hvor stor en rolle spiller fødevareproducenter i udbuddet af fødevarer? Hvordan ser en ikke så fjern fremtid ud, hvis man begynder at koble digitale værktøjer som blockchain til produktion og efterspørgsel på bæredygtige fødevarer?

Deltagere:
  • Kim Escherich, Executive Innovation Architect, IBM
  • Mikkel Stenbæk, direktør, Dansk Initiativ for Etisk Handel

FREDAG D. 14. JUNI 2019
Hånden på Kogepladen: Hvordan bekæmper vi klima-angst?
Kl. 12.00 - 12.45

Flere og flere oplever at være angste for, hvordan fremtiden ser ud for vores jordklode, hvis produktion og forbrug fortsætter som det plejer. Med hånden på kogepladen undersøger vi om bæredygtige måltider og maddannelse kan være middel til at dæmpe klima-angsten og skrue op for håbet og gåpåmodet.

Deltagere:
  • Tobias Grip, arrangør af klimastrejken og gymnasieelev
  • Daniel Hervik, udviklingschef, Haver til Maver

Hånden på Kogepladen: Hvordan smager fremtidens måltider?
Kl. 16.30 - 17.15

Laboratorie-kød, fårekyllinger og semi-convenience. Ingeniører og fremtidsforskere kaster om sig med bud på, hvordan og hvor vi kommer til at spise. Men hvordan smager fremtiden? Og er det overhovedet en fremtid vi har lyst til at spise? Med hånden på kogepladen undersøger vi, om bæredygtige måltider kan tilberedes af råvarer, som vi kender dem fra vores breddegrader – og om det er svært.

Deltagere:
  • Kenneth Højgaard, kok og udviklingschef, Hotel- & Restaurantskolen
  • Michael Minter, programleder for fremtidens fødevarer, CONCITO


LØRDAG D. 15. JUNI
Hånden på Kogepladen: Lovgivning eller markedskræfter?
Kl. 13.30 - 14.15

Hvad er drivkraften i udviklingen af det bæredygtige måltid og fødevaresystem? Skal vi sætte vores lid til markedskræfterne eller er lovgivning om klima-neutral adfærd og indkøb vejen frem? Med hånden på kogepladen diskuterer vi, om det er borgere eller politikere, der har det egentlige ansvar for at sikre klodens fremtid.

Deltagere:
  • Jakob Ørstrup, kok og ejer, Ø&KO
  • Nikolaj Løngreen, leder, Plantagen, Bornholms Regionskommune
  • Anne-Birgitte Agger, direktør, Hotel- og Restaurantskolen


Besøg vores madbod og smag på fremtidens måltid

Mad er ikke kun et problem – men en del af løsningen på klimakrisen! Skal vi nå verdensmålene i 2030, starter forandringen med, hvad vi putter på tallerkenen.

På Folkemødet kan du stille sulten med et konkret bud på fremtidens måltid. Det er ikke hokuspokus, men god mad lavet af sæsonens råvarer, der er dyrket med omsorg for dyr og mennesker.

Åbningstider:
Morgen, kl. 8.30 - 10.00:

Grød med forskellig toppings

Frokost, kl. 12.00 - 14.00 og aften, kl. 17.00 - 20.00:

Varm krydret gryde med tørrede ærter, årstidens grøntsager og topping af kål, urter, blomster og kød, hvis man ønsker.

Vores kokke har udviklet den bæredygtige menu med udgangspunkt i EAT Lancet-kommissionens anbefalinger om fremtidens bæredygtige mad, uden at gå på kompromis med smag og mæthed.

Giv hovedet et velfortjent time out, fyld maven med velsmagende mad, sluk tørsten i økologiske øl, vin og juicer fra baren i Verdensmålenes Telt og nyd den hyggelige stemning på pladsen!

Om fremtidens måltid

Indkøbs- og madlavningsprincipperne bag fremtidens måltid er udviklet af Fonden Københavns Madhus ud fra EAT Lancet-kommissionens anbefalinger som en del af REVUS – den Regionale Vækst- og Udviklingsstrategi. Fordelingen i ernæring og råvarer er tilpasset dansk geografi og madkultur.

Læs også