Børnenes Madhus

Madmod, madglæde og maddannelse i børnehøjde!

Børn og unge tager grydeskeen i egen hånd

I vores køkkener i Kødbyen tilbereder børn og unge selv måltider fra bunden under vejledning fra vores erfarne undervisere. Hen over gryderne udvikler og udfordrer vi børnenes madmod, lærer dem at mestre basale køkkenfærdigheder og giver dem viden om alt fra råvarer og sæsoner til tilberedning, konsistens og grundsmage. Vi tror nemlig på, at gode madoplevelser giver gode madvaner - hele livet!

I følge Vidensråd for forebyggelse bekræfter forskningen, at de vaner vi udvikler i barndommen fortsætter i voksenlivet. Der er samtidig evidens for, at en tidlig indsats samt initiativer i både skolen og lokalsamfundet kan fremme sundere mad- og måltidsvaner hos børn og unge. Børnenes Madhus er skabt med ambitionen om at sikre en indsats på flere niveauer gennem kompetenceudvikling i skoletiden og muligheden for at gøre mad og måltider til en del af et varieret fritidstilbud til børn i lokalområdet.

Kun 12 % af danske børn deltager i madlavningen derhjemme. Børnenes Madhus skal derfor hjælpe børn med at tilegne sig kompetencer og evnen til kritisk stillingtagen til råvarer og måltider. På den måde kan de, også som voksne, tage vare på sig selv og træffe sunde valg.

Kilde: Madkultur18

Maddannelse er kompetencerne til at tage vare på sig selv

I Børnenes Madhus deltager børnene i alle dele af måltidet. Lige fra at skrælle, koge, tilsmage, koordinere og samarbejde under madlavningen til at anrette maden, dække bord og servere et godt måltid for deres kammerater. Vi afslutter altid med fællesspisning, hvor vi taler om tilberedningsmetoder, råvarer og den enkeltes smagsoplevelse - og så naturligvis fælles oprydning og opvask!

Vores tilgang bygger på glæden ved at lave mad sammen krydret med bred faglig erfaring inden for madhåndværk, pædagogik og undervisning. Vores undervisning er tilrettelagt ud fra fire fokusområder:

Råvarekendskabet

Vi sætter fokus på råvarernes oprindelse, årets sæsoner og naturens kredsløb. Vi anvender altid økologiske råvarer på vores kurser.

Madhåndværket

Børnene lærer at navigere i et køkken og får grundlæggende kendskab til køkkenets forskellige discipliner.

Smag og grundsmagene

Vi lægger fundamentet for forståelsen af velsmag og udvikling af børnenes egen smag. Hvad kan du smage? Surt, sødt, salt, bittert, umami.

Sproget om mad

Mad er også sprog, og med et tydeligere sprog om mad, råvarer og smage styrker vi evnen til at træffe sunde madvalg. I Børnenes Madhus lærer børnene at sætte ord på smag og præferencer.

Madlavning tilbyder et andet læringsrum, hvor eleverne arbejder på tværs af relationer og kan byde ind med nye kompetencer, som de ikke har mulighed for at byde ind med i klasseværelset.
Martin Stehr, lærer på Vigerslev Allés Skole

Forløb både i skoletiden og i fritiden

I Børnenes Madhus kan børn i alle aldre lære at lave mad. Vi har skolehold for skoleklasser som udbydes for folkeskoler i Københavns Kommune med støtte fra kommunen. Derudover kan børn, både i og uden for København, gå til madlavning på vores fritidshold. På skoleforløbene bruger vi maden og måltiderne til at fremme elevernes læring på tværs af fag og udvikler både fællesskab og trivsel. På vores fritidshold er der fokus på at udvide børnenes madlavnings-repertoire og eksperimentere med råvarerne, så børnene kan svinge grydeskeen derhjemme og lave livretterne til familien.

Læs mere om vores arbejde

Relevante køkkentyper

No items found.

Fakta om projektet

Fra 2014 til 2019 har vi undervist børn og unge i madlavning i Børnenes Madhus.

  • Mere end 56 forskellige folkeskoler har besøgt Børnenes Madhus siden 2014.
  • Over 40.500 børn har lavet mad i vores køkkener siden, vi slog dørene op.
  • 83% af alle folkeskoler i Københavns Kommune har besøgt Børnenes Madhus.
  • Der er blevet afholdt mere end 2000 kursusdage for skoleklasser.
  • 1675 børn og unge har gået til mad på ét af vores fritidshold.
Vil du vide mere om Børnenes Madhus?
Projektleder Børnenes Madhus og faglig leder af skolemad
Rasmus Gøtsche
rasmus@kbhmadhus.dk+45 20724348

Projektets partnere

No items found.

Andre projekter

Se alle projekter