Økologiomlægning af hospitalskøkkenerne i Region Hovedstaden

Økologi i store gryder til gavn for både klima, køkkenmedarbejdere og patienter

Økologi er mad med omtanke

Omlægning til økologi 2018 har betydet et stort boost i økologien i Region Hovedstadens hospitalskøkkener. I 2017 blev det besluttet at alle regionens ni hospitaler skal omlægges til mindst 60 % økologi ved udgangen af 2018. Omlægningen skal ske inden for det eksisterende driftsbudget.

Omlægningen af Region Hovedstadens hospitalskøkkener betyder ikke blot en højere økologiprocent i gryderne. Det betyder også at køkkenmedarbejderne skal i gang med at mindske madspild og lave mere mad fra bunden af råvarer i sæson. Det betyder at økologiomlægningen har en positiv effekt på flere bundlinjer. Omlægningen påvirker også klimabelastning, spiseglæde og medarbejdertrivsel.

Kompetenceløft og inspiration blandt køkkenmedarbejderne er alfa omega for en varig omlægning og en fortsat kulinarisk udvikling. Samtidig skaber det professionel stolthed og medarbejdertrivsel.

Skræddersyede forløb og fokus på kompetenceløft af køkkenmedarbejderne

I Region Hovedstaden er alle køkkener ikke lige langt. Et omdrejningspunkt for projektet er derfor at udvikle individuelle løsninger der tager hensyn til de enkelte køkkeners behov.

Vi har lagt vægt på, at hvert køkken får lige præcis den hjælp, de har brug for: eksempelvis skræddersyede AMU-kurser, køkkenforlagt undervisning og analyse af madspild. Derudover indeholder projektet også oplæg og inspirationsture der skal give køkkenerne en forståelse af hele den økologiske værdikæde, lige fra landbruget til den spisende.

Som noget unikt for omlægningsprojektet er der blevet nedsat et advisory board bestående af kokke, restauratører og andre eksperter fra den danske madscene. De står til rådighed for køkkencheferne med faglig og kulinarisk sparring under processen.

Med økologien får vi noget meget værdifuldt: Fokus på, hvad der gør maden god for patienterne, hvad der er godt for naturen og faglig stolthed ved at gå på arbejde.
Sophie Hæstorp, regionsformand i Region Hovedstaden

Flere køkkener er allerede over mål

Indtil nu har køkkenmedarbejderne blandt andet været på inspirationstur til økologiske landbrug, der har været afholdt skræddersyede AMU-kurser om blandt andet anderledes kødudskæringer, brødbagning og flere grønne sager på tallerkenen. Derudover har der været afholdt workshops om fx madspild, menuplanlægning og brug af sæsonvarer og egenproduktion.

I oktober måned 2018 havde 8 ud af 9 hospitaler nået målet om 60 % økologi. To køkkener er nået over 80 % økologi, mens et tredje køkken har modtaget Det Økologiske Spisemærke i guld.

Relevante køkkentyper

No items found.

Fakta om projektet

Projektperiode: Januar 2018 - juli 2019

De involverede køkkener er Bispebjerg Hospital, Hvidovre Hospital, Herlev Gentofte Hospital, Psykiatrisk Center Sct. Hans, Rigshospitalet Glostrup og Blegdamsvej, Bornholms Hospital og Nordsjællands Hospital.

Cirka 600 køkkenmedarbejdere deltager i omlægningsprojektet.

Der er ikke allokeret ekstra driftsbudget ifm. omlægningen. Region Hovedstaden har i stedet valgt at investere i kompetenceløft og rådgivning samt nyt køkkenudstyr.

Gennem projektet arbejder køkkenerne med hele værdikæden, lige fra indkøb og menuplanlægning til madspild og nye tilberedningsmetoder, for at sikre en økonomisk forsvarlig økologiomlægning der samtidig løftet den kulinariske kvalitet til glæde for både medarbejdere og patienter.


Vil du vide med om projektet eller vores arbejde med økologiomlægning?
Programleder
Jacob Appel
jacob@kbhmadhus.dk+45 22 11 19 00

Projektets partnere

Andre projekter

Se alle projekter